torstai 9. huhtikuuta 2015

Tatinriesa

Tatinriesa, Hypomyces chrysospermus, (Gul) svampsnylting on yllättävän huonosti tunnettu herkkutatin loissieni. Kirjoitin siitä aika laajan tutkielman nimellä Tatinriesa ja muut herkkutatin kasvuhäiriöt vuonna 2012 lähinnä koska siitä löytyi melko ristiriitaista tietoa. Se näyttää edelleen olevan kaikkein laajin ja luotettavin kirjoitus aiheesta. Jollakin sivulla (wikipedia?) väitettiin, että tatinriesa leviäisi herkkutatin lakista, mutta se vaikutti hyvin epätodennäköiseltä. Lakista se on kuitenkin helpoin havaita sen pinnalle ilmestyvästä valkoisesta homeentapaisesta kasvustosta tai pillistöstä, jossa tatinriesa näyttää syövän pillistöä tehden kraaterinomaisia yleensä pyöreitä koloja. Jalasta sen havaitseminen on vaikeampaa. Tatinriesan vaivaama jalka on alkuvaiheessa paikallisesti pullistunut, pehmeä ja pystysuuntaan aaltomaisesti ryppyinen.

Tatinriesa itse ei ole myrkyllinen eikä se edes alkuvaiheessa pilaa herkkutatin makuakaan, mutta se heikentää herkkutattia niin, että siihen pääsee pesiytymään bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen eli käytännössä ripulin. Ripulin sienistä voi kuitenkin saada muistakin syistä. Sienisokeria eli trehaloosia ei muissa elintarvikkeissa esiinny ja on arvioitu, että muutamalla prosentilla väestöstä on trehaloosi-intoleranssi, joka aiheuttaa mm. ripulia. Myös yhtäkkinen oudon minkä tahansa ruoka-aineen runsas nauttiminen aiheuttaa usein ruuansulatusongelmia, koska elimistö ja bakteerikanta eivät ole tottuneet niiden käsittelyyn.

Koska lakista tatinriesa on helppo todeta, on minun ohjeeni, että lakista voi veistää pilaantuneen kohdan pois, jos lakki on suurimmaksi osaksi terveen näköinen. Jalkojen suhteen olen paljon vainoharhaisempi, koska minulla on aika heikko hajuaisti ja usein epämuodostuneen näköiset jalat menevätkin hylkyyn. Bakteerien eritteet pystyy nimittäin haistamaan. Uskoisin, että hajujen skaala on aika samantapainen kuin ns. sukkamehussa ja eri paikoissa on erilaisia pahaa hajua erittäviä bakteereja.

Kaksi riesan vaivaamaa herkkutattia, jotka kannattaa jättää metsään.
Riesaa on sekä jalassa että lakissa.

Vihertävät kraaterit ovat etanan syömiä, mutta valkoiset riesan aiheuttamia.


Tatinriesa on sinänsä hyvin erikoinen ja mielenkiintoinen sieni. Sillä on kolme vaihetta, joissa se tuottaa erilaisia itiöitä ja myös väri vaihtelee. 1. vaiheen itiöt ovat valkoisia, 2. vaiheen keltaisia ja 3. vaiheessa, jota harvoin näkee tai tunnistaa, on väri muuttunut punertavan ruskeaksi. 2. vaiheen tatinriesan vaivaaman herkkutatin pystyy vielä vaivoin tunnistamaan muodon perusteella, mutta aivan täyttä varmuutta isäntäsienestä ei ole, koska esimerkiksi harvinaisempi samettitatti on muodoltaan melko samanlainen.

Maastossa tämä tatinriesan 2. vaiheen vaivaama sieni oli helpompi tunnistaa herkkutatiksi muodon perusteella kuin tästä valokuvasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti